Bakıcı Genel

Bakıcı Sigortası

Bakıcı Sigortası

Evde çalıştırmak istediğiniz bakıcının bakıcı sigortası nasıl yapılır konusunda bilgi sahibi değilseniz bu yazımızda evde bakıcı sigortası nasıl yapılır, bakıcı için yapılacak sigorta işlemleri, Türk bakıcılar için yapılacak işlemler nelerdir? Yabancı uyruklu bakıcılar için yapılacak işlemler nelerdir? SGK’nın bakıcı sigorta prim destekleri nelerdir? Konuları hakkında bilgi ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Sosyal güvenlik kurumu 2015 yılından itibaren ev hizmetleri sektöründe çalışan bireyler için sigorta bildirim işlemlerini kolaylaştırmıştır. Evde çalıştırılan Türk bakıcıların, yabancı uyruklu bakıcıların sigorta prim işlemleri kısa bir sürede hallolmaktadır.

Türk Bakıcı Sigorta Girişi Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Bakıcılar için sigorta giriş işlemlerinizi internet üzerinden halledebilirsiniz. Bakıcı sigorta girişi için başvurunuzu yapmadan önce, ilk olarak dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Bakıcının sigorta işlemi için 10 günden az ya da 10 günden fazla çalışma durumuna bakılmaktadır. Bakıcınız 10 günden fazla çalışıyor ise bakıcı sigorta girişini en yakın Sosyal Güvenlik Kurumundan yapabilirsiniz. Eğer bakıcınız 1 ay içerisinde 10 günden az yanınızda çalışmış ise işveren olarak bakıcınızın sigorta girişini yaptırmanız gerekmektedir. Bu durumda 10 günden az çalışacaklar formunu bakıcınız ile doldurmak gerekmektedir. Doldurulan bu formu Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

10 Günden Fazla Çalışan Bakıcınız İçin Başvuru Sırasında Gerekli Evraklar

SGK Ek- 9-10 günden fazla çalışanlar formu gereklidir.

İşveren Kimlik Fotokopisi gerekmektedir.

Çalışan Kimlik Fotokopisi gerekmektedir.

Sosyal Sigortalar Kurumu EK9 formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmak gereklidir. EK9 formunda yer alan sigorta teşvik primlerine de bu formdan doldurmak mümkündür. Sizler için uygun olan sigorta teşvik primini işaretleyebilirsiniz.

Bakıcı Sigortası Prim Ödemesi Nasıl Yapılmaktadır?

Çalışan bakıcınızın prim ödemesini yaparken her ayın son gününe kadar ödemeniz gerekmektedir. Bakıcı prim ödemelerinde gecikme yaşandığı takdirde bakıcı teşviki alınıyor ise bu teşvikten yararlanma hakkını kaybetmiş olursunuz. Ödeme gecikmelerinde yaşanan diğer sıkıntılı durum ise ödediğiniz tarihe göre değişiklik gösterebilen faiz uygulaması ile de karşılana bilinmektedir. Bakıcınız için ödenecek sigorta prim miktarı asgari ücretle orantılı olarak hesaplanmaktadır. Bakıcının Sosyal Güvenlik Kurumu primi brüt olarak asgari ücretin yaklaşık %37,5 kadarı olarak hesaplanmaktadır.

E-Devlet Sistemi ile Bakıcı Sigorta Girişi Nasıl Yapılır?

Bakıcınız 10 günden az çalışmış ve sigorta giriş işlemlerini E-Devlet üzerinden yapmak istiyorsanız www.turkiye.gov.tr adresinden Sosyal Güvenlik Kurumu adresine giderek “Ev Hizmetleri Veren İşveren” adresinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Açılan sayfada yeni kayıt kısmına tıklayarak bakıcının kimlik numarası ve işe giriş tarihini yazarak kaydolabilirsiniz.

Yabancı Bakıcı İçin Bakıcı Sigorta Girişi Nasıl Yapılır?

Yatılı bakıcı çalıştırıyor ve çalışmayı düşündüğünüz kişiye sigorta yaptırmak istiyor iseniz yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Çalıştırmak istediğiniz bakıcı öncelik olarak çalışma izni ve oturma izni ile ilgili halletmesi gerekmektedir. Bu işlemleri sıkıntısız atlatan bireyler en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek iş yeri belgesi denilen formu doldurarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu işlemler sırasında bakıcınızın sizlerle beraber Sosyal Güvenlik Kurumuna gelmesine ihtiyacı yoktur. Bu başvurular evinizin iş yeri olarak kaydının açılması için gereklidir. Yabancı olarak çalışacak bakıcı çalışma ve oturma izni aldıktan sonra verilen kimlik numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurunuzu yapabilirsiniz. Mavi kart olarak da adlandırılan bu kimlik ile SGK’ya başvuru yapabilirsiniz. Sigortası tamamlanan bakıcının bakıcı teşvik priminden yabancı çalışanınız içinde faydalanmak mümkündür.

Yabancı veya Türk Bakıcının İşten Ayrılacağı Zaman SGK Çıkışı Nasıl Yapılmaktadır?

Bakıcı birey işten ayrılacağı zaman, bazı önemli hususlar vardır. Bu hususlar öncelikle bakıcınız 10 günden az çalıştı ise E-Devlet üzerinden online olarak ya da başvuru formunda bulunan çıkış bölümünü doldurarak Sosyal Sigortalar Kurumundan çıkış işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz. 10 günden fazla çalışan çalışanınız var ise başvuru formunda yer alan dilekçeyi doldurarak çıkış tarihini yazıp, çalışan bakıcı ve işverenin kimlik fotokopisi ile en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanız yeterli olacaktır.

2021 Yılı Bakıcı Sigorta Teşvik Türleri Nelerdir?

Bakıcının ve ailenin yararlanacağı sigorta teşvik türleri 3 çeşittir. Bu sigorta teşvik türleri;

5510-5 Puanlık İndirim Teşviki

Bu teşvik için aranan bazı önemli şartlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi geçmiş dönem borcunuzun bulunmamasıdır. Bu teşvik türünden yararlanabilmek için ev hizmetleri EK-9-10 günden fazla işçi çalıştırma formunu 551081. Madde teşvik kutucuğunu işaretlemeniz yeterli olacaktır.

6111 Sayılı Kanun Teşviki

Bu teşvik türü bebek bakıcısı sigortası, yatılı bakıcı sigortası, çocuk bakıcısı sigortası, hasta bakıcısı sigortası gibi 10 günden fazla çalışan sigortalı bireyler için en çok tercih edilen teşvik programıdır. Bu teşvik türü için bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar;

-Çalışacak bakıcı son 6 ay içerisinde sigortalı çalışma durumunun olmaması gerekmektedir.

-İş verenin başka bir iş yerinde bu teşvikten yararlanmamış olması lazımdır.

-18-29 yaş arasında olması gerekmektir (Kadınlar için yaş şartı aranmamaktadır.)

– Bakıcı teşvik şartları sağlanıyor ise bu teşvikten 24 ay yararlanılabilir.

– Sigorta başlatılmadan önce İŞKUR kaydı yapılırsa 6 ay daha teşvikten yararnabilmesi mümkündür.

27103 Sayılı Kanun Teşviki

Normal işverenin ve evdeki bakıcının yararlanabildiği bu teşvik 700 TL bakıcı teşviki olarak da adlandırılabilir. İlk olarak bu teşvik türü 2018 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

 

 

 

Yorum Yap

E-Postanız Yayımlanmayacak

En Çok Okunan Yazılar

Okumaya Devam Et