Bakıcı Ne İş Yapar?
Çocuk Bakıcıların Sorumlu Oldukları Görevler
Çocuklarınıza ödev yaptırmaktadırlar.
Çocuklarınızla İlgilenerek müzik, dans, spor kurslarına götürüp getirmektedirler.
Bebek ve çocuklarınızın bezini değiştirme ve tuvalet alışkanlığı kazanmasını sağlamaktadır.
Farklı faaliyetler yaparak vakit geçirmesini sağlamak
Yemek yaparak çocukların ve bebeklerin beslenme giderlerini karşılamak
Uyku, kitap okuma, boyama yapma gibi faaliyetleri saatine göre yerlerine getirmek
Çocukların tablet, televizyon gibi aletlerden uzak tutarak eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak.
Bakıcıya Beklentilerinizi Net Bir Şekilde İfade Edin
Bakıcı ile anlaşma yaparken istek ve arzularınız başlangıçta net bir şekilde anlaşmanız gerekmektedir. İlerleyen zamanlarda karışıklılık çıkmaması için detaylı bir şekilde yapılacaklar konuşulmalıdır.
Bakıcınız İle Muhabbet Etmelisiniz
Bakıcınız çocuklarınızın görevlerini yerine getirip getirmediği kontrol etmelidir. Günlük olarak durum raporu vererek evde ve bakılan bireyde yapılan faaliyetleri aileye bildirmelidir. Bakıcınızın yapamaycağı bazı görevleri sizlere söylemelidir. Örneğin bakıcınız ingilizce bilmiyor ve çocuğunuzun ingilizce ödevi var ise bakıcınız sıkıntı yaşayabilir. Bu gibi durumlar önceden konuşarak halledilmelidir. Bakıcınıza fazladan ağır görevler vermek bakıcınız için sorun çıkarabilmektedir. Bu gibi durumlarda bakıcınız ile anlaşma yapılarak bakıcınıza gereğinden fazla görev verilmemelidir. Evinizi temizlemesini istediğiniz bakıcınız eğer evinizi düzgün temizlemiyor ise güzel bir dil kullanarak “ Acaba yemek masasının üstünü sildin mi? Biraz toz gördüm sanki” gibi cümleler kurulabilir. Bakıcınızın sizinle olan muhabbetti arttıkça işe verdiği önemde doğru orantılı olarak artacaktır.
Bakıcının Sorumlulukları Nedir?
Bakıcının asıl sorumluluğu ev işlerini yapmaktan ziyade bebek, çocuk, yaşlı bireylere bakmaktır. Bu kişilerin güvenli bir şekilde zaman geçirmesini sağlamaktır. Bakılacak olan bireylerin yemek, uyku, tuvalet gibi ihtiyaçları karşılanarak 2. plan olarak diğer işlerin yapılması söylenmektedir. Örneğin bebek bakıcısının öncelikle bebeğin karnını doyurması, güvenli vakit geçirmesi, uyuması gibi etkinlikler yapıldıktan sonra ev işleri yapılabilir. Bakıcınız ile günlük faaliyetlerini yerine getirdikten sonra evde ayriyeten ilgilenmesini istediğiniz işler varsa düşüncelerinizi paylaşıp, koşullarını açık bir şekilde konuşmalısınız.
Hasta Bakıcısı Ne İş Yapar?
Hastanın ilaçlarını takip etmek gereklidir. Kullanması gereken ilaçlarıdoğru zamanda ve doğru dozda kullanmalıdır.
Hasta bireyin odasının temiz olmasını sağlamalıdır.
Hasta bireyin odasının havalandırılması sağlanmalıdır.
Hasta bireyin tuvalet ihtiyacı giderilmelidir.
Hasta birey yemek, üst değiştirme gibi kişisel temizlikleri yapılmalıdır.
Gerekli durumlarda ilk yardım yapmak gereklidir.
Bebek Bakıcısı Ne İş Yapar?
Bebek bakıcısı bebeğin ihtiyaçlarını gidermekle sorumludur. Bebeğin bakımında ziyade veya ütü gibi konularda da destek isteyecekseniz, iş görüşmesi aşamasında bu ayrıntıları görüşmek gereklidir.. Zira bazı bebek bakıcıları, bebek bakımı dışında hiçbir ev işine müdahale etmemeyi tercih edebiliyor. Bunun yanı sıra, yatılı bakıcı adaylarıyla görüşme esnasında eğer çocuğa gece de bakılması gibi bir durum söz konusuysa, bu konunun da bakıcı adayıyla görüşülmesi gerekmektedir. Bebek bakımında sadece bebeği doyurmakla kalmamalı, temizlemek, uyutmak, da bakıcının sorumlulukları arasındadır. Bilinçli bir bakıcı bebeğin gelişim süreçlerinden anladığı için takip etmekte sıkıntı yaşamayacaktır. Bu süreç ilerledikçe bebek ile ilgili gerçekleşen olaylar aileye doğru yansıtılabilir. Bebek ve çocuk bakımında en önemli ve dikkat edilmesi gereken olay ise bakıcının şefkatli, sevecen ve ilgili olmasıdır. Çocukla ilgilenen, sevgisini hissettiren bireylerin çocuğun özgüveni daha yüksek olarak uyumlu ve söz dinleyen bireyler olacaktır. Bakıcıdan ev işlerine de yardımcı olunması istenirse net bir şekilde konuşularak hangi işlerin yapılması gerektiği ve ev işleri denilirken nelerin kastedildiği açıkça ifade edilmelidir. Yardımcı olmak derken evin toplanması, silinip süpürülmesi gibi birçok etken vardır.