2021 Bebek Bakıcısı Ücretleri
Aileler en çok sevdikleri bebeklerini güvendikleri bireylere emanet etmek isterler. Bu durumda karşımıza bebek bakıcıları çıkmaktadır. Çalışan aile fertlerinin düşündüğü en önemli sorulardan birisi de bebeklerine kimin bakacağıdır. Bebek bakıcıları bu gibi durumlarda büyük önem arz etmektedirler. Anneler bebeklerine en güvendikleri bireylere emanet etmek isterler. Peki aileler bebek bakıcılarına ne kadar ücret ödemektedirler. Bebek bakıcıları ne kadar ücret alırlar? 2021 yılı bebek bakıcısı ücretleri nedir? İkiz bebek bakıcısı fiyatları ne kadardır? bebek bakıcılarının sigorta primleri ne kadardır? 2022 yılında bebek bakım ücretleri ne kadar olacak? Bebek bakıcıları ücretleri nasıl hesaplanmalıdır? Bebek bakıcıları hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler Nelerdir? Bu gibi soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.
2021 Bebek Bakıcı Ücretleri
Bebek bakıcıları ev hizmetlerinde çalışan bireyler gibi gelir vergilerinden muaf bireylerdir. Bebek bakıcılarının maaşları hesaplanırken farklı işlerde çalışan bireyler gibi maaşları hesaplanmamalıdır. Bu bireylerin gelir vergilerinden muaf oldukları unutulmamalıdır. Tam zamanlı olarak çalışan bebek bakıcılarına ödenmesi gereken fiyatı en düşük olarak 3.040 TL’den az olamamaktadır. Belirtilen bu tutar kanunen zorunlu olan miktardır. Çoğu aile bu fiyatın altında bakıcı tutabilmektedir. Bu durumun getirdiği nedenle birlikte en düşük bebek bakıcı ücreti 1500 TL Türk Lirası olarak kayıtlara geçmektedir. Bebeğin durumu, bakıcının durumu ve diğer durumlarda işin içine katıldığı takdirde bebek bakım ücretleri 4.000 TL – 5.000 TL gibi rakamlara ulaşabilmektedir. Ödenen bu fiyatlar ailenin maddi durumuna ve yaşanılan şehirdeki fiyat politikalarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bebek bakıcılarının çalışma saatleri değişiklik gösterebilmektedir. Sabah 08.00 – 18.00/19.00 saatleri arasında çalışmaktadırlar. Gündüz tam zamanlı çalışan bu bebek bakıcılarına ödenmesi gereken minimum ücret asgari ücrettir.
Bebek Bakıcı Ücretleri Nasıl Hesaplanmaktadır?
Bebek bakıcı ücretleri hesaplanırken bakıcıların ve bakıcıyı tutan bireylerin kıstasları dikkate alınmaktadır. Dikkate alınan bu kıstaslar içerisinde, bakıcının günlük mü yoksa yarım günlük mü çalışacağı, bakıcının yatılımı yoksa günü birlik mi çalışacağı unutulmamalıdır. Bebek bakıcılarının bulundurduğu yeteneklere göre de maaşları değişiklik gösterebilmektedir. Değişiklik gösteren bu maaşlar ortalama olarak 1000 Türk Lirası ila 2000 Türk lirası arasında oynamaktadır. Bakıcıların maaşları nasıl artmaktadır? Bebek bakıcılarına ihtiyaç duyulan zamanlarda, bakıcıyı tutan bireylerin istek ve beklentilerini artırabilmektedirler. Artan bu istek ve beklentiler ışığında Evdeki işlerin yapılması, birden çok bebeğe (İkiz bebek, üçüz bebek) ihtiyaç duyulan bireye bakılması gibi faktörler bakıcıların bekledikleri maaş miktarlarını artırabilmektedirler. Bakıcıların maaşlarını etkileyen diğer önemli etkenlerden birisi de asgari ücrettir. Asgari ücretin altında bebek bakıcısı tutmamalısınız. Çalıştırmakta olduğunuz bakıcının sigorta girişini de yaparak işe alınması gereken önemli kurallardan biridir. Bakıcı maaşları yapılan işle doğru orantılı olarak artmaktadır.
Bebek Bakıcısı Aranırken Dikkat edilmesi gereken önemli hususlar
Bebek bakıcı aranırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bakıcıları seçilirken, bakıcının eğitim durumu, tecrübeleri, donanımı gibi önemli hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu gibi önemli hususlar karşılaşılabilecek önemli problemlerin yaşanmaması için dikkat arz etmektedir. Bebek bakıcıları sabırlı bireyler olmalıdırlar. Bakıcılar bebeklerle sürekli ilgilenmelidirler. Bebekler ilgi isteyen ve sabırsız bireylerdir. Bu yüzden bakıcıların da oldukça sabırlı, dikkatli ve bebek dışında farklı meşguliyetlerinin olmaması gerekmektedir. Bakıcı aranırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Bu hususları sıralayacak olursak bakıcı arayan bireyler genellikle düşük ücret talep eden bireyleri tutmaktadırlar. Düşük ücretle çalışan bakıcıların her zaman iyi iş yaptıkları gibi bir konu söz konusu değildir. Bakım işleri yoğun özveri ve dikkat gerektirdiği için oldukça önemli bir iştir. Örneğin tavsiye ile tutulan bakıcılar istediğiniz gibi iş yapmayabilirler. Bakıcı seçilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli hususlarda bakıcının eğitim durumudur. Bakıcının eğitim durumu sorgulanarak verilecek olan işi yapabilmesi ya da yapamaması önceden belirlenebilir unsurlar arasındadır. Bakıcılar iş tecrübelerine göre de seçilebilir. Yapmış oldukları tecrübeler sayesinde işe olan özveriyi gösterebilmektedirler. Karşılaşılacak sıkıntıların üstesinden kolaylıkla gelerek tecrübeleri sayesinde sıkıntı yaşamadan bakım hizmetlerini sürdürebilirler.
Yarım Gün Bakıcı Fiyatları Ne Kadardır?
Yukarıda yer alan bilgiler tam gün çalışan bebek bakıcı fiyatları hakkındaki bilgilerdir. Yarım gün çalışacak olan bakıcılarda bakım ücretleri aynı oranda hesaplanarak maaşın hesap edilmesi gerekmektedir. Kanunlar doğrultusunda haftalık çalışma saati 45 saat olarak kayıtlara geçmiştir.
Şehirlere Göre Ortalama Bebek Bakıcısı Fiyatları
İstanbul Bebek Bakıcısı Ücreti: 3.500 – 3.900 Türk Lirası
Ankara Bebek Bakıcısı Ücreti: 3.100 – 3.600 Türk Lirası
İzmir Bebek Bakıcısı Ücreti: 3.100 – 3.600 Türk Lirası
Arasında şehir büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu gibi büyük şehirler dışında bir bebek bakıcısı maaşı ise ortalama olarak asgari ücrete yakın seviyelerde seyretmektedir. Ev işlerine yardımcı olan bebek bakıcılar da bebeklerin sayısına, bebeklerin ihtiyaçlarına, ev temizliği, yemek yapmak, ütü gibi işleri yaparak bakıcıyı tutan bireyleri rahatlatmaktadırlar. Bebek bakan bireyler bebek sayısına göre de maaşlarında değişiklik olabilmektedir. Bakıcı maaşları hakkında en önemli etkenlerden birisi de çalışmakta olan bakıcıların saatlik ücretleridir. Bebek bakıcıları, çalıştıkları saatlere göre ücretlerinde değişiklik olabilmektedir. Tam gün ve yarım gün olarak belirlenen bu saat dilimleri 2021 yılı bebek bakıcısı maaşlarının belirlenmesinde de değişiklik gösterebilmektedir. Çalışan bebek bakıcıların eğitimli olması da maaşlarının yükselmesinde bir paya sahiptir. Eğitimli bakıcılar, diğer bakıcılara kıyasla yaptıkları işleri profesyonel bir şekilde üstlenerek, sıkıntıların üstesinden kolaylıkla gelebilmektedirler. Eğitimli bakıcılar sayesinde problem çözme yetenekleri daha hızlı gelişmiş, ikna kabiliyetleri güçlenmiş, karşılıklı iletişimlerde daha etkin rol oynayarak karşısındaki kişiyi kolaylıkla ikna etme yeteneklerine sahiptirler.
Bakıcı ücretlerinin belirlenmesinde etkin olan bazı faktörleri sıralayacak olursak yabancı dil, meslekteki tecrübe sayısı, referans, eğitim gibi kıstaslar bakıcının maaşlarına önemli ölçüde etki etmektedir. Çalışma şekillerinin yanı sıra yatılı kalmak gibi kriterlerde bebek bakıcılarının maaşlarına etki eden önemli faktörler arasındadır. Yukarıda yer alan illerin dışında bebek bakıcısı arayıcısı iseniz ortalama olarak asgari ücretten yukarı bir tutar ve 3-500 Türk Lirası arasında bir ücret ödemelisiniz.
2022 Yılı Bebek bakım Ücretleri
Her yıl asgari ücrete yapılan zamlar sonrasında bebek bakıcılarının da maaşlarına bu rakam etki etmektedir. 01 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında belirlenecek asgari ücret ile bu rakamlar da artacaktır.
Bebek Bakıcısı Maaşı Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Önemli Hususlar
Bir bebek bakıcısı tutacak iseniz dikkat etmeniz gereken en önemli husus deneyimdir. Deneyimli bir bebek bakıcısı çok önemlidir. Ne kadar süredir bebek bakıcılığı yapmaktadır? Yatılı olarak mı çalışmasını istiyorsunuz? Türk bir bakıcımı arıyorsunuz yoksa yabancı bir bakıcımı? Bebeğe bakmak dışında başka işlerle uğraşmasını istiyormusunuz? Yabancı uyruklu bir bakıcı arıyor iseniz hangi uyruklu olacağına karar vermelisiniz. Sizlerin oturduğu şehir, semt, mahalle de bebek bakıcısının maaşının hesaplanmasında etkili rol oynamaktadır. Bebek bakıcısı çalıştıran aileler için devletin vermiş olduğu çeşitli teşviklerde yer almaktadır.
Bu yazımızda bebek bakıcısının maaşlarını, bebek bakıcısı maaş hesaplamayı, 2022 yılı bebek bakıcısı maaşı hesaplamayı Anlattık.